UN1

Nach einer corona-bedingten Pause fand der Lesewettbewerb der Berliner UNESCO-Schulen am 20.5.2022 in der Gedenkstätte für die Berliner Mauer statt. Es beteiligten sich 24 Schüler*innen aus den Klassenstufen 6 bis 8.

Unsere beiden Teilnehmer*innen, Rasmus O. (6a) und Francesca M. (7b), die jeweils den schulinternen Jahrgangswettbewerb gewonnen hatten, lasen beide sehr souverän und ausdrucksstark. Schon nach der ersten Runde, in der alle ihren zum Thema „Krieg und Frieden“ selbst gewählten Beitrag vortrugen, war klar, dass Rasmus zum engeren Favoritenkreis gehören würde. In der entscheidenden zweiten Runde lasen dann alle Beteiligten – unvorbereitet – eine Passage aus dem Jugendroman „Als mein Vater ein Busch wurde“ von Joke van Leeuwen (2015) vor.

Der Wettbewerb endete mit einem klaren Sieger aus dem 6. Jahrgang einer anderen Schule. Auf einen der drei dritten Plätze kam Rasmus mit einer hervorragenden Leistung, auch im zweiten Durchgang. Francesca erreichte zwar keinen der vorderen Plätze, konnte mit ihrer Leistung aber trotzdem sehr zufrieden sein. Herzlichen Glückwunsch!

UN3

Great 3rd Place at the Reading Competition of the Berlin UNESCO Schools

After a corona-related break, the reading competition of the Berlin UNESCO schools took place on 20.5.2022 at the Berlin Wall Memorial. 24 students from grades 6 to 8 participated.

Our two participants, Rasmus O. (6a) and Francesca M. (7b), who had each won the internal school competition, both read very confidently and expressively. After the first round, in which they all presented their self-selected text on the topic of "War and Peace," it was already clear that Rasmus would be among the narrow group of favorites. In the decisive second round, all participants then read - unprepared - a passage from the young adult novel "Als mein Vater ein Busch wurde" (When my father became a bush) by Joke van Leeuwen (2015).

UN2

UN5

Welcome to NMS

Nelson Mandela School is a diverse and inclusive international bilingual state school, teaching from grade 1 to 13. Students in the final year can graduate with either the bilingual Abitur or the International Baccalaureate (IB).
NMS is among the Berlin schools which regularly achieve top average Abitur grades.

Greeting from the Principal Dr. Bauer

Christmas and New Year 2021 video from Principal Dr Bauer with a performance of music and an address

NMS Friends left side website

partner