Clean the school - Umuganda (P30)

Last Saturday, 2.10.2021, it was finally time again for four hours of thorough cleaning of the schoolyard and building of the P30 site together with students, teachers and parents. In total, more than 40 people came together on a sunny and pleasantly warm autumn day to take on tasks that cannot be done by the regular cleaners. Among other things, the furniture was arranged in the schoolyard, flowerbeds and green areas as well as the entire schoolyard were cleaned, plants were trimmed, stage parts and seat sets from the FoN were stowed away, the entire entrance area was thoroughly cleaned, dishes and cutlery were collected in the building, trash was removed, and walls and floors were cleaned. The students of the UNESCO group, who also designed the new Umuganda logo, called for the Umuganda action. Especially many participants came from Q1 (12th grade), but also students from the middle school actively supported.

On behalf of the entire school community, we would like to thank all those who came together to school on their Saturday off between 12 and 4 pm to beautify the site. Umuganda will take place again in January and then will certainly be announced in the long term.

The idea behind Umuganda can be loosely stated after John F. Kennedy: "Don't ask what the school can do for you - ask what you can do for the school."

Umuganda PDF here

Umuganda

Saubere Schule mit Umuganda (P30)

Am letzten Samstag, dem 2.10.2021, war es endlich wieder soweit, dass gemeinsam mit Schüler*innen, Lehrer*innen und Eltern vier Stunden lang Schulhof und –gebäude des Standorts P30 gründlich gesäubert wurden. Insgesamt kamen an einem sonnigen und angenehm warmen Herbsttag über 40 Personen zusammen, um Aufgaben zu übernehmen, die von den regelmäßigen Reinigungskräften nicht übernommen werden können. Unter anderem wurde das Mobiliar auf dem Schulhof arrangiert, Beete und Grünflächen sowie der gesamte Schulhof gesäubert, Pflanzen beschnitten, Bühnenteile und Sitzgarnituren vom FoN verstaut, der gesamte Eingangsbereich gründlich gereinigt, im Gebäude Geschirr und Besteck eingesammelt, Müll beseitigt, Wände und Böden gereinigt. Aufgerufen zur Umuganda-Aktion haben die Schüler*innen der UNESCO-Gruppe, die auch das neue Umuganda-Logo entworfen haben. Besonders viele Teilnehmer*innen kamen aus Q1 (12. Klasse), aber auch Schüler*innen aus der Mittelstufe haben tatkräftig unterstützt.

Im Namen der gesamten Schulgemeinschaft möchten wir allen danken, die an ihrem freien Samstag zwischen 12 und 16 Uhr in die Schule gekommen sind, um den Standort gemeinsam zu verschönern. Umuganda wird wieder im Januar stattfinden und dann auch mit Sicherheit langfristig angekündigt.

Die Idee hinter Umuganda kann frei nach John F. Kennedy formuliert werden: „Fragt nicht, was die Schule für euch tun kann – fragt, was ihr für die Schule tun könnt.“

Umuganda PDF hier

Welcome to NMS

Nelson Mandela School is a diverse and inclusive international bilingual state school, teaching from grade 1 to 13. Students in the final year can graduate with either the bilingual Abitur or the International Baccalaureate (IB).
NMS is among the Berlin schools which regularly achieve top average Abitur grades.

Greeting from the new principal Dr. Bauer

17.10.2021 Nelson-Mandela-Schule · Staatliche Internationale Schule Berlin | Nelson Mandela School · State International School Berlin